Reklame – BOOKING.COM
Oppdatert 21.04.2023

Reisetips Italia.

Det kan være vanskelig å vite alle de forskjellige skikker og normer på de ulike destinasjonene man skal reise til. Fra spørsmålet som ofte går igjen; skal man tipse i Italia? Og eventuelt hvor mye skal man tipse? Reisetipsene her er med en klype salt og er mer som en guidet linje for å gjøre reisen din enklere. Husk at de ulike områdene er forskjellige og at mange restauranter kan ha egne gebyrer som kan unnvike i forhold til reisetipsene.

 

1.

Om det er en noe man absolutt burde vite før man reiser til Italia er ordet Coperto/Coperti. Coperto er selve betalingen for småretter du får servert som brød, smør, salt, pepper og olivenolje under et restaurant besøk. Denne kostnaden varierer fra enhver restaurant og er som regel fra €1 til 8€. Hvis du for eksempel er i Venezia så har restaurantene som har beliggenhet ved kanalen en høyere Coperto, enn en som er i en sidegate. Noen ganger står Coperto anvist som C=€4 på menyen, hvis den ikke er oppført på menyen står den på regningen. Coperto er noe alle må betale, om du spiser smårettene eller ei.

2.

Til det mest spurte spørsmålet når det kommer til å reise til Italia. Skal man tipse i Italia? Nei, du trenger ikke å tipse i Italia. Det er rundt €1 til €4 allerede pålagt i prisen på rettene som er på menyen. Hvis du ønsker å tipse kan du runde opp. Italienerne er varme og svært vennlig så husk å alltid takke for oppholdet.

Arrivederci!

3.

Billettautomatene i landet er en sann folkeplage, om det så er på togstasjonen, flyplassen eller en tabaccheria kan det oppstå flere problemer. Enten er maskinen i ustand, tar ikke kort eller ikke gir tilbake veksel. Bussjåførene veksler heller ikke store beløp så husk å alltid ha mynter tilgjengelig. Hvis du skal ta en offentlig buss i Italia er det ikke alltid du får kjøpt billett på bussen, da må du se etter den nærmeste – tabacchi shop. Husk å alltid stemple billetten!

Billett = Biglietti.

4.

Mandag er italienerens hviledag, dermed er flere museer, butikker og restauranter stengt. Før i tiden hadde de også den såkalte – Riposo, dette er italienernes siesta der flere museer, spisesteder og butikker holder stengt et par timer i løpet av ettermiddagen. Det er varierende riposo for hver bedrift, men som regel holder de stengt i et tidsrom fra klokken 12 til 16. Riposo er noe som ikke er 100% i moderne tid, men noen restauranter holder stengt et par timer om dagen.

5.

En liten huskeliste: Hvis du skal besøke en katedral må du huske å ha med et plagg som dekker skuldrene, hvis ikke kommer du ikke inn (noen katedraler krever også at man må dekke beina). Turistsesongen starter i månedsskiftet mai/juni, noen attraksjoner og severdigheter kan holde stengt før den tid grunnet vedlikehold, utskiftning av utstillinger mm. De fleste åpningstider på de lokale restaurantene er fra kl 19:00, ha tålmodighet når det kommer til offentlig transport og joggesko er din bestevenn. Buon viaggio!

Venetianske gondoler i Venezia Italia.
Travelhedge i Italia.

Travelhedge

Travelhedge er et digitalt reisemagasin med reiseguider, reiseartikler og restaurant anmeldelser med fokus på kulinariske matopplevelser

© 2017 – 2023 – alle rettigheter forebeholdt