Oppdatert 30.11.2022

Roma, en liten sjarmerende italiensk by.

Roma er en drømme destinasjon fylt med verdenskjente severdigheter, museer og er beriket med historie. De ulike kardinalenes historie og familie symboler er verdt å lese seg litt opp på før man reiser til Roma. Storbyen tilbyr de kjente turistattraksjonene som man har sett og blitt kjent med gjennom filmer, bilder og videoer siden barndommen. Det er noe merkverdig å se hvor mektig og spektakulære disse attraksjonene faktisk er i virkeligheten – be reisepartner klype deg i armen.

Tre høydepunkt i Roma du ikke bør gå glipp av.

Vatikanstaten.

Det finnes over 400 kirker i Roma og tilbyr et bredt spekter av størrelser. Den største og muligens den mest kjente er St. Peters basilika som befinner seg i Vatikanstaten. Sveitsergarden vokter og tjenestegjør som pavens livgarde, gardistene bærer den ekstravagante og fargerike uniformene. Husk å respekter staten og kirkens kleskode.  

Vær lur å forhåndsbestill billetter her.   

Trastevere & to takterrasser.

Den anerkjente, romantiske og fargerike Trastevere er en byvandring man absolutt burde sette av tid til å gjøre når man først er i Roma. Tiber deler Romas sentrum og bydelen som tilbyr en rekke lokale egenproduserte varer, små sjenerte italienske restauranter og de kjente ”food tours” som burde testes ut.

Hotell Hassler har en takterrasse som man heller burde benytte tiden sin på når man først er i Roma. Med en beliggenhet over spanske trappen kommer man opp i høyden og man ser helt bort til St. Peters kirken. Cesari´s terasse er en Instagram og Tiktoks innholdsprodusent sin drøm. Om den dyre prisen kompenseres med utsikten fra denne terrassen er dog et eget spørsmål.

Attraksjoner og severdigheter i Roma.

Amfiteateret Colosseum er absolutt et ”pinch-me” øyeblikk, dette mektige romerske mesterverket av en attraksjon er en opplevelse for livet. Det merkverdige ovenfor et arkitektonisk bygg man er kjent med gjennom livet fra bilder og film gir liten indikasjon på hvor massivt og høyt dette bygget er i virkeligheten. At denne er fra 70 år etter Kristus er vanskelig å begripe grunnet dens gjennomførelse. Arenaen hadde plass til 50 000 tilskuere og ytterskallet består av fire etasjer, derav den øverste fungerte som et solskall som skjermet gjestene for de varme solstrålene.  Gjennom tidene har store deler av den ytterste veggen rast og i dag står det kun igjen én del av denne. Den nesten 50 meter høye bygget med sine høye 80 buede innganger er en severdighet man absolutt burde besøke under sin reise i Roma. Colosseum er beriket med historie og bruktes blant annet i sin tid som underholdning med gladiator og dyrekamper. En liten fun-fact: Arena Di Verona er eldre enn Colosseum.  Adresse: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italia.

Den snart 400 år gamle Fontana di Trevi er en av verdens mest kjente fontener. Arkitekturen bærer preg fra barokkens tid og dens spektakulære front er et mesterverk for øyet. Fontenen presenterer ulike guder der den greske guden Okeanos står sentralt i midten under buen med to sjøhester og to tritoner ved sine sider. Fontenen ligger sentralt i hjertet av Roma. Den spektakulære fontenen er et samlepunkt for turister som beklageligvis resulterer i en større folkemengde som kan være vanskelig å bevege seg i. De beste tidene å nyte synet av dette monumentet er før kl. 09:00 og etter kl 21:00. I følge den kjente legenden når man besøker Trevi fontenen skal man kaste en mynt over skulderen for hell og lykke. Myntene som kastes i fontenen doneres til hjemløse og de fattige i Roma.

Det er også mulig å besøke den underjordiske delen av fontenen, dette er ikke et så aldeles kjent sted så det er ikke mye kø for å komme inn her. Vær oppmerksom på lommetyver rundt i området her. Adresse: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Italia.

Forum Romanum.

Forum befinner seg mellom Palatinerhøyden og Kapitolhøyden. Forum befinner seg på et svært stort område sentralt i Roma og består av blant annet romerske ruiner fra templer, palasser, domstoler, markeder og Tullianum som er et underjordisk fengsel og ble brukt til henrettelser. Selve sentrum for Romerrikets politikk, handel og religion gjennom tidene. Rester av den kjente romerske diktatoren Julius Cesar tempel befinner seg inne på Forum, i dag er det tre rekonstruerte kolonner som står igjen. Om man først ønsker å besøke Forum anbefales det å besøke Palatine Museum – dette museet er per dags dato stengt.

Viktor Emmanuel II monumentet.

Midt mellom Piazza Venezia og Kapitol ligger nasjonalmonumentet, bløtkaken, Viktor Emmanuel II monumentet – kjært barn har mange navn. Et besøk til dette spektakulære verket er absolutt en anbefaling når man først er i Roma. På toppen av monumentet er det to statuer 12 meter høye statuer av Victoria. Inne i bygget befinner det seg en liten cafe og en restaurant ute på tak terrassen, her får man en fantastisk utsikt utover byen.

Scalinata di Spagna.

Spanske trappen (Scalinata di Spagna) er et svært populært monument i Roma og en feil mange turister tar er å sette seg ned for å ta en hvil på trappen – dette er forbudt og kan medføre til heftige bøter. Spanske trappen befinner ved enden av den populære handlegaten Via Condotti, og det første som møter deg er Piazza di Spagna. Om du går opp trappen får du en spektakulær utsikt utover Roma og den mektige kirken Trinità dei Monti ligger på rett på toppen på trappen som man også kan besøke når man først er i området. 

Sentralt i hjertet av Roma befinner det verdenskjente monumentet Pantheon, alle guders tempel. I den store folkemengden på Piazza della Rotanda er Pantheon omringet av flere restauranter og små sjenerte sidegater, nyt en smaksrik Ragú i mens du nyter utsikten av dette spektakulære bygget. Det naturlige lyset fra solen kommer ned gjennom åpningen på toppen av kuppelen og er den eneste lyskilden til dette eldgamle tempelet. På innsiden av Pantheon finner man sarkofager, statuer, det vakre marmor mønstre som fyller veggene. En liten fun fact: Det originale gulvet har et par små hull i seg som gjør at når det regner i Roma renner vannet ned i disse hellingene.

Det er gratis inngang og ikke bli redd av den lange køen, denne går relativt raskt men anbefales å besøke Pantheon før klokken 11. De ønsker at alle turister respekterer kirken med stillhet, riktig kleskode og respektabel oppførsel.

Åpningstider hver dag mellom 09:00 og 19:00, siste innslipp 18:30.

Ikke langt unna Pantheon på Piazza Navona ligger den anerkjente La fontana dei Fiumi – Fire elvers fontenen. Fontenen er bestående av Agonials Obelisk og omringet av fontana del Moro, kirken saint Agnes in Agone og en rekke restauranter i en høyere prisklasse.

Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo ligger de kjente tvilling kirkene Santa Maria in Montesanto og Santa Maria dei Miracoli. Om man ønsker å ta en hvil fra folkemassen, en kaffe før resten av byvandringen eller en lunsj til en dyr penge kan man hvile føttene her i området. På andre siden ligger den nordlige triumfbuen som var ene inngangsporten til byen og er en kort spasertur opp til Villa Borghese.  

Villa Borghese.

Villa Borghese befinner seg en kort spasertur fra Piazza del Popolo, parken er bestående av flere hager, museer, en større dam man kan leie båt å nyte den italienske ettermiddagen på, titte på den eldgamle travbanen og sist men ikke minst hoved attraksjonen – Galleria Borghese. Man kan også besøke Palazzo Borghese, som ligger mer sentralt i Roma.

Billetter og mer informasjon her.

Galleria Borghese.

En spasertur gjennom parken kan man nyte synet av en rekke statuer, fontener stående i de flere italienske hagene. På enden ligger kunstmuseet Galleria Borghese og her kan man se ekstravagante verk fra verdenskjente kunstnere som Leonardo da Vinci, Rafael, Lorenzo Lotto, Caravaggio og Bernini for å nevne noen. Museet ble åpnet i 1902, men selve villaen ble bygget fra og med 1617 og preges av slutten av renessansen og begynnelsen av barokkens tid i Italia.

I et hektisk kryss sentralt i Roma, quattro fontane ligger den kjente kirken San Carlo alle Quattro Fontane. Den italienske arkitektens Borromini første selvstendige verk. Ser du godt etter på innsiden av kirken kan du spotte flere av kardinalen Francesco Barberinis familie symbol, bien.

Basilikaen Santa Maria Maggiore befinner seg en kort gåtur fra Termini. Kirken er Romas største Maria kirke og taket i kirken er et arkitektonisk vakkert verk i seg selv. Streng kleskode og det er gratis inngang.

For et Instagram-verdig bilde kan man besøke den anerkjente kirken Sant´Ivo tegnet av Borromini.

Sant Ignazio befinner seg sentralt i Roma, ikke langt unna Pantheon. En barokkpreget kirke med en fasade uten like, en fin kirke å ramle innom under byvandringen i Roma. En liten fun fact: Kuppelen i kirken er påtegnet av Andrea Pozzo.  

Palazzo Barberini burde være på topp 5 av ting du vil gjøre i Roma. Verdenskjente kunstverk av blant annet Caravaggio, Raphael, Bronzino, Hans Holbein og Tintoretti befinner seg her, faktisk så huser dette museet en del av Italias stats samling. Enestående og spektakulære skulpturer, malerier og selve bygget i seg selv må oppleves. Palasset er i dag bestående av et museum og galleriet Corsini.

Det spektakulære Palazzo Doria Pamphilj museet er absolutt verdt et besøk om du er en kunst fanatiker eller ei. Museet er innbyende ved første øyekast med det vakre gullfargede elementene som rommer fra gulv, vegger og tak. Marmor statuer, malerier og en rekke kunst objekter er å se her.

Palasset Colonna er et av de eldste og største private palasser som befinner seg i Roma. Galleriet er bestående av en rekke historiske og verdenskjente kunstobjekter som Andrea Del Sarto, Madonna Crowned with child and Saint Giovannio, verk fra Michelangelo og Colonnelli, Sciarra Salvatore for å nevne noen. Igjen så trenger man ikke være kjent med kunst eller kunstnere for å nyte en tur gjennom palasset og museet. De spektakulære rommene som man vandrer gjennom er verdt å se.

Spisesteder i Roma.

Ginger er en populær restaurant sentralt i Roma, de har fokus på gode råvarer og har en rekke spennende kulinariske retter man absolutt burde utforske. Her finner man derimot ikke de anerkjente pasta og pizza tilbudene som Roma kan tilby, men et sunnere mattilbud både til frokost, lunsj eller middag. En favoritt er å nyte en god lunsj eller en sen middag her. For mer informasjon her.

Om man er heldig kan man nyte et spektakulært syn til Pantheon på Ritorno Al Passato. Her har de glutenfri pasta, pizza og en rekke tradisjonelle italienske retter. Hektisk område, så en kort lunsj før man stiller seg i den endelange køen til attraksjonen. Om man til nød må ha sushi når man er i Italia kan man reservere bord på Zuma. Restauranten er i samme bygg som Fendi.  

Et lite stykke unna sentrumskjernen på Viminalhøyden rett ved Teatro dell`Opera befinner det seg flere små sjenerte barer. På takterrassen ligger den lite kjente restauranten La Fata Ignorante, her bør man bestille bord for både gjester som bor på hotellet i underetasjene og andre besøkende ønsker en smakebit fra kokkens flere kulinariske matopplevelser.

The Gelatist serverer en rekke veganske, melkefrie og glutenfrie iskremer. En mer hjemmelaget autentisk italiensk iskrem er vanskelig å finne i Roma. Enestående i sitt felt og er absolutt verdt flere besøk daglig i den italienske varmen. Magnum Roma har flere melkefrie sjokolade iser man kan få kjøpt her, ligger på Via Tomacelli. La strega Nocciola ligger et lite stykke fra spansketrappen, men frister er en sjokolade sorbet er dette nærmere enn The Gelatist.     

Reisetips Roma.

En av de rimeligste og raskeste transport mulighetene fra flyplassen Fiumicino Leonardo da Vinci internasjonale flyplass er tog til togstasjonen som befinner seg sentralt i Roma, Termini. Om man velger å benytte seg av Trenitalia Leonardo Express tar denne togturen kun 32 minutter. Man kan kjøpe billetter på en billettautomat, husk å velg riktig automat til korrekt tog og husk å stemple billetten før du går inn på toget, hvis ikke er ikke billetten din gyldig. Togreiser finner du enkelt her.

Visste du at det faktisk er forbudt å sitte i spanske trappen? Grunnet slitasje fra masse turismen som har vært en pågående faktor i Roma har de nå bedd turister om å ikke sitte i trappen.

Det er viktig å bemerke seg at inngangsbillettene selges kun på noen utvalgte reisebyråer online, på turistinformasjonen som befinner seg 200 meter unna Colosseum eller ved inngangen til Forum. Utenom dette er det flere som utgir seg rundt om kring med lik ansatt uniform, ID kort fra arbeidsplasser og lignende – dette er dessverre svindel og man kommer ikke inn på Forum eller Colosseum med billettene disse selger. Det er svært lange køer både til Forum og til Colosseum, anbefales å kjøpe ”skip the line”. Det er og mulig å kjøpe billett for både Colosseum og Forum sammen.


Reiseguide med skribentens subjektive meninger om destinasjonen Roma. Reiseguiden med fokus på kulinariske matopplevelser ved tilpasning av matallergi, vedrørende glutenfritt, melkefri og veganske restauranter og kafeer i utlandet. Roma guiden består òg av arkitektoniske bygg, attraksjoner og severdigheter – med forbehold om endringer av åpningstider, avsluttede utstillinger mm. Travelhedge.

Travelhedge

Travelhedge er et digitalt reisemagasin med reiseguider, reiseartikler og restaurant anmeldelser med fokus på kulinariske matopplevelser

© 2017 – 2023 – alle rettigheter forebeholdt