Oppdatert 10.09.2022
Reklame Trivago
Attraksjon Catullos Grotto i Sirmione, Italia.

Sirmione, en liten sjenert italiensk halvøy.

Det er noe magisk ved det å besøke de ulike destinasjonene i Nord-Italia og Sirmione er intet unntak. Ved inngangen til gamlebyen er ditt første øyekast slottet Scaligero som ble bygget til familien Della Scala av Verona. Slottet er en av hoved attraksjonene som lokker turister til denne halvøyen i Lago Di Garda. På innsiden av gamlebyen befinner det seg gjemte skatter som gourmet restauranter, Michelin restauranter, katedraler, villaer og flere attraksjoner man kan besøke som gjør at Sirmione er en perfekt destinasjon til en hver reisende. 

Gamlebyen blir ofte beskrevet fra og med området nord for Scaliger slottet, her er det bare taxier og de lokale som får kjøre gjennom med bil, så om du ankommer byen med bil er det flere muligheter for å parkere på en av de mange parkeringsplassene før Scaliger slott.   

Tre høydepunkt i Sirmione du ikke bør gå glipp av.

Jamaica beach.

Om solen står midt på himmelen og gradene bikker 30 er det ikke noe som frister mer enn å kjøle seg ned i ferskvannet til Gardasjøen. Det er derimot litt vanskelig å finne en offentlig strand rundt om kring i Sirmione, men det er flere private strender man kan kjøpe seg tilgang til på de ulike hotellene. En av de mest populære badestedene i Sirmione er Jamaica beach, denne stranden er på utkanten av halvøyen og er et stykke å gå fra slottet, men verdt et besøk uansett. Disse hvite brede stenene som turister og de lokale benytter seg av er et sjeldent syn, nyt noen varme soltimer her. (ikke barnevennlig)  Adresse: Lago di Garda, 25019 Sirmione BS, Italy.

Chiesa di San Pietro in Mavino.

Sirmione er en svært gammel by som resulterer i mye historiske monumenter som er godt bevart. Kirken befinner seg et lite stykke før grottene og Jamaica beach og er et fint stopp på gåturen. Kirken er omringet av en vakker Olivenlund med eldgamle trær som man kan tro stammer fra datidens imperiet. Kirketårnet er datert helt tilbake til år 1070 og er Sirmiones eldste kirke – artig fakta: Grunnet kirkens isolerte beliggenhet ble den bebodd av en eneboer på midten av 1900 tallet. Adresse: Via S. Pietro in Mavino, 25019 Sirmione BS, Italia.    

Domini Veneti.

Om du er en vin entusiast eller ei er Italia verdenskjent for sin vin, derav rødvin som de produserer og anerkjent av. Amarone ble laget ved et uhell da en flaske med ripasso ble stående gjemt og glemt i et hjørne på vinlageret. Produsenten Domini Veneti kan du besøke deres vin butikk en kjapp taxi tur ned til sørenden av Sirmione. Adresse: Via Todeschino, 100, 25019 Sirmione BS, Italia.

Bestilling av reiseguide.
Attraksjon Scaliger Slott i Sirmione, Italia.

Attraksjoner og severdigheter i Sirmione.

Både på øst og vestsiden av Sirmione er det flere steder man kan bade på, det man må ha i bakhodet er at mesteparten av områdene man kan bade på kostnadsfritt ikke er ryddet for turister. Det er stener, gress og mye alger på disse stedene så anbefaler dermed basseng på hotellet eller å kjøpe seg inn på en offentlig strand eller på et privat hotell. De fleste hotellene på Sirmione har private strender og/eller områder man kan bade på som er til turister. Litt forhånds planlegging ved strand områdene for en mer behageligere opphold i Italia under sommer månedene.

Gamlebyen er fylt med små sjenerte restauranter som ligger gjemt i trange gater, midten av bratte trapper eller ved sjøkanten. Ved inngangen til gamlebyen blir du møtt med den vakre broen som stammer helt tilbake til middelalderen og ut av broen møter man det storslåtte Scaliger slottet. Borgen er et av Italias mest bevarte festning og er en spektakulær arkitektonisk perle man nesten må klype seg i armen ved første øyekast. Det vakre turkise vannet omringer borgen og hele festningen rundt, vannet er hjemmet til flere svaner og andre fuglearter – som nesten er en attraksjon i seg selv. Anbefaler å bestille billetter noen dager i forveien da køene inn er svimlende lange og den italienske solen er glovarm. Inne kan man gå videre rundt i borgen, gå opp til tårnene og se den vakre utsikten utover Gardasjøen.

Åpningstider: Mandag: Stengt

Tirsdag – Lørdag: 08:30 – 19:15

Søndag: 08:30 – 13:30

Rett ved siden av Scaliger slott ligger den katolske kirken Sant Anna della Rocca (Chiesetta Di S. Anna) Kirken er veldig liten og har bare et par benker før man allerede står ved alteret. Inne i kirken er det originalmalerier som stammer helt tilbake til 1300 tallet. 

På enden av Sirmione ligger selveste Catullos Grotto som nesten kan utnevnes som en av hovedattraksjonene til Sirmione. Det er nokså vanskelig å skulle forestille seg hvor mektig og gedigent dette palasset var i sin tid, men med de mange ruinene fra romertiden som er igjen får man rikelige med brikker som hjelper til på fantasien. Den vakre olivenlunden som preger et stort område på toppen av dette historiske området er i dag i gang igjen. Før besøket av grottene/ruinene anbefales det å dra innom museet Grotte di Catullo, her er det bevarte gjenstander, monument biter og andre minneverdige detaljer som stammer helt tilbake til 1200-tallet.

Museo dell Olio befinner seg midt mellom Bardolino og Lazise. Museet tar for seg den helhetlige historien om blant annet de ulike olivensortene, klima, miljø og jordsmonn på olivenlundene, høsting, pressing til det ferdige produktet – olivenolje. Det stolte arbeidet en olivenbonde fører med seg i generasjoner er unikt og særpreget, og burde verdsettes høyt. En større utstilling av ulike verktøy og olivenpresser som ble brukt gjennom tidene, før man til slutt ender ved utgangen utstillingen. Her kan man kjøpe kjøkkenredskaper, skjærebrett og andre kjøkken relaterte produkter av 100% oliventre. Produserte varer som pesto, oliven, pestato, tapenader, vin og en rekke ulike extra virgin olivenoljer. Adresse: Via Peschiera, 54, 37011 Cisano VR, Italia.

Attraksjon Catullos Grotto i Sirmione, Italia.

UTFLUKTER GARDASJØEN

Corona Della Madonna.

Om man ønsker å utforske de ulike byene som befinner seg rundt om Lago Di Garda kan man benytte seg av fergene. De har hyppige avganger og man er ikke låst til en fastsatt retur som gir en stor frihet til å besøke flere byer, legge inn overnattinger og ha korte eller lengre utflukter.

Anbefaling:- En litt lengre utflukt, men en attraksjon som man absolutt burde ha på sin bucket-list er Corona Della Madonna. Kirken er unik og helt spesiell der den henger på fjellkanten på det 774 meter høye fjellet. Utflukten kan starte fra Bardolino med taxi eller booke en tur gjennom Tripadvisor.

Lazise.

En liten sjenert havneby og er bare en kort båttur fra Sirmione. Her er det også et Scaliger slott som minnes om slottet i Sirmione, det er ikke tilfeldig da dette slottet også ble bygge til Della Scala familien fra Verona. En av hoved attraksjonene i Lazise utenom denne borgen er St. Nicolo kirken som befinner seg ved byporten. Kirken er bygget rundt 1200 tallet med romersk arkitektur. Ved havnen der fergen går er det en iskrem kiosk som selger en rekke melkefrie sorbeter som anbefales på det sterkeste.

Bardolino.

Byen nord for Lazise og er også mulig å ta fergen et stopp til. Det er vanskelig og nærmest umulig å få tak i taxi rundt om i disse små byene, neste mulighet blir da å ta bussen nordover til Bardolino. Byen er litt større enn Lazise, litt mer turister og mer engelsk talende servitører på restaurantene. Det er en hovedgate som er sentral i Bardolino som har en rekke restauranter, anbefaler å gå mot kirken, ta til venstre og spis på en av de mindre turist pregede restaurantene her. Anbefaler – En litt lengre utflukt, men en attraksjon som man absolutt burde ha på sin bucket-list er Corona Della Madonna. Kirken er unik og helt spesiell der den henger på fjellkanten på det 774 meter høye fjellet. Utflukten kan starte fra Bardolino med taxi eller booke en tur gjennom Tripadvisor.

Restauranter og Cafeer i Sirmione.

I italiensk stil tar de fleste restaurantene seg en pause etter lunsj serveringen og kjøkkenene stenger rundt 14:30. klokkeslettet varierer så klart fra restaurant til restaurant, men de fleste stenger i dette tidsrommet. Restaurantene åpner igjen fra mellom 18:00 og 20:00. Det er en del restauranter, men ønsker du å sikre deg et bord bør man booke bord minst 1 dag i forveien. Ristorante Alleria befinner seg midt på halvøyen og er absolutt verdt besøket. Med en upåklagelig service tilbyr denne sjømat restauranten kulinariske retter etter hverandre. En eksemplarisk utsikt over Garda sjøen, rolig og fremstående atmosfære gjør restaurant besøket til en drøm fra start til slutt. Allergi tilpasning er overhodet ingen problem. Nyt, nyt og nyt.

Osteria al Torcol befinner seg i gamlebyen i Sirmione og er en italiensk restaurant man absolutt bør ta turen innom til lunsj eller middag (helst begge deler) Restauranten stenger kjøkkenet 14:30 og åpner igjen for kvelds servering kl. 18:30. Det er få bord på denne lille restauranten så det anbefales å bestille bord enten samme dag eller dagen før, resepsjonen på hotellet kan ringe eller bestill selv på Tripadvisor.

Ikke bli skremt av de turist pregede restaurantene ved piazza Giosue Carducci, et perfekt spisested enten før eller etter du tar turen med fergen over til de andre byene rundt om Garda sjøen. Anbefaler Ristorante Madi, de serverte en ufattelig smaksrik glutenfri tagliatelle Vongole.

Bardolino Gardasjøen Italia.
Attraksjon og severdighet Scaliger slott i Sirmione, Italia.

Reisetips til deg som skal til Sirmione.

Hvordan komme seg til Sirmione? Det er flere ulike transport muligheter fra Verona til Sirmione. Om man ankommer med fly kan man lande i Verona VillaFranca lufthavn (VRN), dette er den nærmeste flyplassen. Fra flyplassen kan man enkelt ta shuttlebussen fra flyplassen til nærmeste togstasjonen som heter Dossobuono.  Når man ankommer Veronas togstasjon Verona Porta Nuova må man bytte tog og ta toget videre inn til en av to togstasjoner i Sirmione. De to ulike togstasjonene er 1) Desenzano del Garda-Sirmione 2) Pescheria Del Garda. Om du skal bo ute ved halvøyen er den korteste transportruten fra 1) Desenzano del Garda-Sirmione.

Kanskje den enkleste muligheten er å ta Aerobus fra flyplassen Verona VillaFranca lufthavn (VRN) til togstasjonen Porta Nouva i Verona og ta tog videre til Sirmione. Aerobus har hyppige avganger og busstoppet er rett utenfor hoveddøren til flyplassen, selve bussturen tar 15-20 minutter og er en av de rimeligste transportmulighetene til sentrumskjernen i Verona.

Husk at det er påbudt med munnbind på all offentlig transport i Italia, maskene FFP2 skal anvendes. Om du bestiller togbilletter på internett trenger disse ikke å valideres før avgang på toget. Om du kjøper billetter i skranken eller på en automat på togstasjonene MÅ disse valideres på en av de små maskinene som befinner seg rundt om kring enten før plattformen eller oppe ved plattformen. Billetten får dermed et stempel for valideringen og er derav gyldig.

Veneto er kjent for sine smaksrike retter med hestekjøtt, om du ikke ønsker å spise noe som kan inneholde hestekjøtt kan det være lurt å spørre servitøren hvilke retter som inneholder det.


Annonse

Reiseguide med skribentens subjektive meninger om destinasjonen Sirmione. Reiseguiden med fokus på kulinariske matopplevelser ved tilpasning av matallergi, vedrørende glutenfritt, melkefri og veganske restauranter og kafeer i utlandet. Sirmione guiden består òg av arkitektoniske bygg, attraksjoner og severdigheter – med forbehold om endringer av åpningstider, avsluttede utstillinger mm. Travelhedge.

Travelhedge

Travelhedge er et digitalt reisemagasin med reiseguider, reiseartikler og restaurant anmeldelser med fokus på kulinariske matopplevelser

© 2017 – 2023 – alle rettigheter forebeholdt