Oppdatert 21.04.2023

5 tips til deg som reiser med mat-allergi.

Hovedfokuset har alltid vært at alle som reiser skal kunne oppleve en god kulinarisk matopplevelse i utlandet. Det er forståelig at man har en del begrensninger når man har allergier og intoleranser som skal tilpasses på en restaurant. Det legges òg vekt på servicen serveringsstedet tilbydde under besøket ved tilpasningen og ikke bare å utelukke de enkelte matvarene man ikke tåler. Grunnet kontaminering ved sykdommer som cøliaki har man selv ansvaret å kontakte det aktuelle spisestedet å forhøre seg.

1.

Ved utgangspunktet på avreise fra Gardermoen internasjonale terminal gate D, E og F. Det er så klart en begrensing og kan være svært utfordrende å reise med matallergier og intoleranser som må tilpasses på restaurant besøk. Dermed er det viktig å ha en plan for hvor man har mulighet til å spise før avgang. En soleklar anbefaling for spisested på Gardermoen er salat baren BIT Union, her velger du enkelt selv hva du vil ha i salaten og ønsket mengde. Utenom BIT så har man Jamie´s Italian, O´Learys og Fjøla som andre muligheter, men vær obs på åpningstider.

2.

Det kan være ubehagelig å be om tilpasning under et restaurantbesøk og bare litt kommunikasjon problemer kan fort resultere i misforståelser på kjøkkenet. Da er løsningen å ha med seg flere av de såkalte mat-allergi kortene. Du velger enkelt språket til landet du skal reise til, skriver ned informasjonen på notat eller skriver ut kortene fysisk. Da blir bestillingen under restaurantbesøket mye enklere både for deg, servitøren og kokken. Kort her.

3.

Før du reiser kan det være lurt å notere ned flere ulike spisesteder både til frokost, lunsj og middag. Dette gjør det veldig enkelt når du er ute å reiser og kjenner sulten komme. En anbefaling er å finne spisesteder i nærheten av hotellet og de ulike attraksjonene og severdighetene du ønsker å besøke under turen.

4.

Nødvendigheter som glutenfritt knekkebrød, brød og rundstykker bør man ta med fra Norge. Det er veldig unødvendig å bruke tid til å lete etter varer på ulike dagligvarebutikk i utlandet. Dette gjelder også om du ønsker glutenfri pasta er det til å anbefale å ha med fra Norge. Om du er usikker på om hotellet tilbyr glutenfrie og andre allergivennlige matvarer må du ta kontakt med hotellet før ankomst.

5.

Benytt gjerne Tripadvisor for å finne spisesteder i utlandet, men vær dermed obs på de ulike filtreringene. Les flere tilbakemeldinger om andre besøkende sine erfaringer før du noterer deg spisestedet. At en restaurant benytter glutenfri alternativer på filtrering vil faktisk ikke si at de har glutenfrie matvarer å tilby. Ved en tilpasning ønsker man for eksempel en annen saus enn den som er på menyen grunnet allergier. Restauranten kan enkelt bare fjerne den angitte sausen og ikke tilby noe annet, dette er ikke det man er på utkikk etter så vær kritisk til filtreringen.

Bestilling av reiseguide.

Travelhedge

Travelhedge er et digitalt reisemagasin med reiseguider, reiseartikler og restaurant anmeldelser med fokus på kulinariske matopplevelser

© 2017 – 2023 – alle rettigheter forebeholdt